Koffie-éclairs

  • Aantal personen8
  • MoeilijkheidGemiddeld
  • Bereidingstijd
  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 130 g bloem
  • 65 g boter
  • 1 snufje zout
  • 250 ml water
  • 20 g suiker
  • 4 eieren
  • 500 ml melk
  • 40 ml espresso
  • 5 eierdooiers
  • 80 g suiker
  • 40 g bloem
  • 30 g maïzena
  • fondantglazuur (zie tip hieronder)

Bereiding

  • Voorbereiding van de éclairs: Smelt in een steelpan de boter met het water, de 20 g suiker en het snufje zout. Voeg de gezeefde bloem toe en laat het deeg rustig drogen door de warmte: het moet loskomen van de rand van de pan. Haal de pan van het vuur, voeg de 4 eieren al roerend één voor één toe. Spuit, met behulp van een spuitzak met een recht mondje van 2 cm, strepen van zo'n 6 à 8 cm op een bakplaat met bakpapier en zorg voor voldoende tussenruimte. Smeer de éclairs in met eidooier en bak ze 20 à 25 minuten in de oven bij 180°C. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 150°C en laat ze nog zo'n 10 minuten bakken. Haal de éclairs uit de oven als ze aan de buitenkant goudbruin zijn (de binnenkant moet zacht blijven). Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Het bereiden van de vulling: Verwarm in een steelpan de melk en de koffie samen. Klop in een beslagkom de eierdooiers met de 80 g suiker tot een lichtgele en smeuïge massa. Voeg de bloem en maïzena toe. Giet de kokende melk bij dit mengsel en meng het goed door elkaar. Doe het mengsel terug in de steelpan en breng het al roerend aan de kook. Laat dit een paar minuten koken en haal dan de pan van het vuur. Laat het afkoelen.
  • Het maken van de éclairs: Maak met een kleine spuitzak een gaatje in beide uiteindes van de éclairs. Vul de éclairs met de crème. Verwarm het fondantglazuur en kleur het met koffie-extract. Breng het glazuur aan op de éclairs.

Tips

Indien je geen fondantglazuur kunt vinden, kun je zelf glazuur maken. Meng in een kommetje 60 g poedersuiker en verdun dat met eiwit tot een dikke pasta. Voeg indien gewenst nog kleurstof toe en breng het glazuur aan op de éclairs.