Ingrediënten
- 1 kg kalfsschouder
- 200 ml koffie
- 2 wortels
- 2 uien
- 1 prei
- 1 steel bleekselderij
- 1 ‘bouquet garni’ (kruidenbuiltje)
- 250 g (knoop)champignons
- 250 g zure uitjes
- 20 g boter + 20 g bloem
- 100 g crème fraîche
- zout, peper
Bereiding
- Doe het in stukken gesneden vlees in een sudderpan en zet het onder water. Voeg zout toe en breng het aan de kook.
- Schep het schuim weg en voeg de uitjes, wortelen, prei, bleekselderij en de kruiden toe.
- Voeg de koffie toe.
- Plaats het deksel op de pan en laat zo'n 45 minuten zachtjes sudderen.
- Smelt de 20 g boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat dit al roerend 2 minuten doorkoken. Laat het afkoelen.
- Maak de champignons schoon of pel ze.
- Doe de uitjes in een steelpan en zet ze net onder water, voeg zout , een snufje suiker en een klontje boter toe. Laat dit zachtjes koken totdat het water volledig is verdampt en een glanslaagje achterblijft.
- Bak de champignons in een koekenpan met een beetje boter.
- Giet het vlees af en voeg dit kookvocht toe aan het boter/bloemmengsel. Blijf roeren totdat het weer kookt en laat het zo'n 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de crème fraîche toe aan de saus en schenk de saus over de stukken vlees. Garneer met de champignons en zilveruitjes.
- Serveer met rijst.