Bistro Blanquette

  • Aantal personen4
  • MoeilijkheidGemiddeld
  • Bereidingstijd
  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsschouder
  • 200 ml koffie
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 steel bleekselderij
  • 1 ‘bouquet garni’ (kruidenbuiltje)
  • 250 g (knoop)champignons
  • 250 g zure uitjes
  • 20 g boter + 20 g bloem
  • 100 g crème fraîche
  • zout, peper

Bereiding

  • Doe het in stukken gesneden vlees in een sudderpan en zet het onder water. Voeg zout toe en breng het aan de kook.
  • Schep het schuim weg en voeg de uitjes, wortelen, prei, bleekselderij en de kruiden toe.
  • Voeg de koffie toe.
  • Plaats het deksel op de pan en laat zo'n 45 minuten zachtjes sudderen.
  • Smelt de 20 g boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat dit al roerend 2 minuten doorkoken. Laat het afkoelen.
  • Maak de champignons schoon of pel ze.
  • Doe de uitjes in een steelpan en zet ze net onder water, voeg zout , een snufje suiker en een klontje boter toe. Laat dit zachtjes koken totdat het water volledig is verdampt en een glanslaagje achterblijft.
  • Bak de champignons in een koekenpan met een beetje boter.
  • Giet het vlees af en voeg dit kookvocht toe aan het boter/bloemmengsel. Blijf roeren totdat het weer kookt en laat het zo'n 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de saus en schenk de saus over de stukken vlees. Garneer met de champignons en zilveruitjes.
  • Serveer met rijst.