île flottante, koffie swirl

  • Aantal personen4
  • MoeilijkheidGemiddeld
  • Bereidingstijd
  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 120 g suiker
  • 5 eierdooiers
  • 30 ml ristretto
  • 100 g gemengde noten: hazelnoten, amandelen, walnoten
  • 30 g poedersuiker
  • 8 eiwitten
  • 160 g suiker
  • 100 g suiker voor de karamel
  • 100 ml koffie

Bereiding

  • De bereiding van de crème anglaise: Breng de melk in een steelpannetje aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker in een beslagkom lichtgeel en smeuïg en voeg dan de ristretto toe. Voeg al roerend de gekookte melk toe. Doe het mengsel in de steelpan en kook al roerend met een spatel tot zich een laagje op de spatel vormt. De crème mag niet koken. Plaats de pan in de koelkast.
  • Bereiding van de mokka karamel: Kook de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan totdat er een goede karamel ontstaat. Koel de karamel af met de koffie en laat hem slinken. Zet de pan even weg.
  • Het bereiden van de îles flottantes: klop de eiwitten in een schone beslagkom goed stijf met een snufje zout en de suiker. Vul vier bolvormige kommetjes met de eiwitten, dek de kommetjes af met vershoudfolie en stoom ze ongeveer 5 minuten. Laat ze afkoelen en haal ze dan uit hun vorm.
  • Samenvoeging: hak de noten in grove stukken, bestrooi die met poedersuiker en karamelliseer ze onder de grill. Giet de crème anglaise in een kom of glas, leg de îles flottantes er bovenop, bestrooi ze met de gehakte noten en schenk de mokka-karamel er overheen. Serveer goed koud.

Tips

Smelt voor de karamel de suiker en het water in een zware steelpan met dikke bodem, al roerend op een middelhoog vuur. Zodra de suiker is opgelost, niet meer roeren, het vuur hoger zetten en de stroop aan de kook brengen tot hij goudbruin is.